Társoldalaink: Budapest Ingatlan | Szeged Ingatlan | Pécs Ingatlan | Nagykanizsa Ingatlan

BALATONINGATLAN.hu - Eladó balatoni ingatlanok

Ingatlanadó 2012: mennyi ingatlanadót szedhetnek be az önkormányzatok 2012-től?

Email Nyomtat PDF

Ingatlanadó 2012: mennyi ingatlanadót szedhetnek be az önkormányzatok 2012-től? Egyelőre még semmi sem biztos, de ha mégis csak valósággá válik a kormány azon terve, hogy a helyi önkormányzatok az ingatlanadóból pótolják a kieső bevételeiket, akkor jelentős kiadásokkal kell majd számolniuk az ingatlantulajdonosoknak 2012-től.

A törvényjavaslat lehetőséget teremt az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek 2012. január 1-től – kérdés csak az, rá lesznek-e kényszerítve arra, hogy az eddigiekkel ellentétben a lakosságra is kivessenek ingatlanadót.

– Egyelőre sötétben tapogatózunk, ugyanis nem tudjuk, hogy pontosan milyen feladatokat és milyen bevételeket vesz el az állam az önkormányzatoktól. Hiába ad a törvény felhatalmazást arra, hogy mennyi ingatlanadót szabhatunk ki, ha azt a helybeliek nem tudják befizetni. Meghívnám a falunkba a döntéshozókat, lakjanak itt egy hónapig, és szembesüljenek a valósággal. Itt azzal küszködnek az emberek, hogy kiegyenlítsék a több tízezer forintos gázszámlájukat vagy tűzifára kuporgatnak. Tucatnyi olyan ház van, amelyik rendezettnek látszik, de már lezárták a villanyórát a tartozások miatt – magyarázza Szöllősi József, a négyezer lelkes Szajol polgármestere. A Szolnok melletti község nem a legszegényebbek közül való. A helybeliek fele ugyan nyugdíjas, de elég sok a gyermek, s nemrég az új, kibővített iskola átadását ünnepelhették. Igaz, emiatt nem rózsás az önkormányzat anyagi helyzete, a pályázat 10 százalékos önrészére közel 50 millió forint kölcsönt vettek fel. Szajolban eddig is kivetettek helyi adókat: az iparűzési 2 százalék, a vállalkozások helyiségei után pedig négyzetméterenként ezerforintos ingatlanadót – ezt a nagyobb vállalkozások még elviselik.

– A sajtóhírekben ugyan röpködnek a jövőben kivethető százezrek, de ezek a félelmek nem tűnnek reálisnak. Nagyjából minden harmadik hazai település vezette be a helyi adókat, s általában igen mértékletesen éltek e lehetőségekkel – tudjuk meg Korsós Lászlótól, az egri önkormányzat adóirodájának vezetőjétől. A törvények már most is jóval nagyobb bevételeket engednének, de a hevesi megyeszékhelyen nem akarták növelni a magánszemélyek adóterheit. Egerben például az építményadó törvényben kiróható maximumának – ez jelenleg négyzetméterenként 1580 forintot tenne ki évente – csupán 5 százalékát vetik ki, s a három és több gyermeket nevelők, illetve a nyugdíjasok és a rokkantak ennek a felére még kedvezményt kapnak. A telekadó mértéke ugyancsak töredéke a megengedett felső határnak. A magánszemélyeknek évente 700 millió forint adókedvezményt nyújt a város. Szigorúbban bánnak a nagyobb üzletláncokkal, kereskedelmi egységekkel, biztosítókkal, pénzügyi vállalkozásokkal – ők a maximálisan kiszabható építményadónak csaknem 90 százalékát kötelesek befizetni Egerben.

– Csőd közeli állapotban leledzik a falu, ez azonban nem jelenti azt, hogy szembemehetünk a lakossággal. Akinek saját háza van, az már megdolgozott érte, adózott pénzből vette vagy építette, nem rakhatunk rá újabb terhet – véli a hajléktalanok befogadófalujaként elhíresült Tarnabod polgármestere. Pető Zoltán szerint a Heves megyei falu nyolcszázötven lakosának kilenctizede segélyből vagy családi pótlékból él. Így nemcsak elfogadhatatlannak, de elképzelhetetlennek is tartja, hogy évente több százezer forintot be lehessen hajtani a háztulajdonosokon. Tarnabodon csupán 3-4 millió forintot ér egy helybeli viszonyok közt elfogadható ház. Bár ez nem nagy érték, de ha évente a 3 százalékát kérnék, az sokaknak már a megélhetését veszélyeztetné.

Az ingatlanadóról bővebben az INGATLANADÓ 2012 weboldalon olvashat bővebben.

Kapcsolódó hírek az ingatlanadóról:

Ingatlanadó 2012: három százaléknál is magasabb ingatlanadó jöhet 2012-ben

Ingatlanadó 2012: négyzetméter-alapon vagy értékalapon szedik majd be