Társoldalaink: Budapest Ingatlan | Szeged Ingatlan | Pécs Ingatlan | Nagykanizsa Ingatlan

BALATONINGATLAN.hu - Eladó balatoni ingatlanok

Késésben az új lakástámogatási program

Email Nyomtat PDF

Késésben az új otthonteremtési és lakástámogatásiprogram. Ígéretével ellentétben jókor késéssel, csak most kezdett egyeztetésekbe a kormány a lakás- és ingatlan piacon tevékenykedő érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel az elhíresült otthonteremtési programjáról.

A napokban hozták nyilvánosságra a bedőlt devizahitelesek egy részének a megmentésére és az otthonteremtésre összeállított kormányzati vitairatot. A szakemberek szerint ezzel a kormány legalább egy évet késett. Tavaly májusban még arról beszéltek a Fidesz politikusai, hogy heteken belül megkezdődnek a szakmai egyeztetések az otthonteremtési programról.

Az otthonteremtési program vitairatát a bankok és ingatlan szakma is üdvözölte. Már önmagát a tényt, hogy végre született valami. A megkérdezett szakértők azonban azt hangsúlyozták, hogy az otthonteremtési programtól közép- és hosszú távon várható eredmény, miközben meg kell teremteni a finom egyensúlyt a kedvező és kedvezőtlen hatási között. Az első Orbán kormány 2000-ben elindított otthonteremtési programja 2003-2005-re érett be, kezdte élénkíteni a piacot, igaz máig ható terhet is rótt a költségvetésre, jelentősen hozzájárulva az államadósság elszabadulásához.

Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke önmagában eredménynek tartja, hogy létrejött a lakáspolitikai tanácsadó testület, amelyben helyet kaptak a szakmai, érdekvédelmi szervezetek is. A szakember úgy vélte, a kormány elvesztegetett egy évet annak ellenére, hogy a két-három legfontosabb teendője közé sorolta az otthonteremtési programot.

A vitairatban, amely még nem a program, egyebek mellett szerepel a fiatalok elő takarékosságának támogatása a lakástakarék-pénztári rendszer-, a lakásépítés-, a beruházások- és egy zöld fejlesztési alap létrehozásának támogatása, a megfelelő jogszabályi környezet megteremtése, az építőanyagokra, valamint az ingatlanok adás-vételére kirótt áfa csökkentése.

Borsi úgy vélte, már az is pozitív visszhangot keltett az ágazat szereplői körében, hogy legalább valamilyen irányt megfogalmaz a tervezet. A dokumentumban megjelölték a program költségvetési vonzatait is. Ez egyébként kényes pontja a vitairatnak, hiszen egyelőre nem igen látni, honnan vennék a forrásokat a kamat- és hiteltámogatásra, garanciára, vagy éppen az áfa csökkentésre, amely jelentős bevételkiesést okozna az államkasszának.

Az mindenképpen jó elképzelés, hogy a kormánynak szándéka újra lendületet adni a hitelpiacnak, és arra is megoldást keresnek, hogyan lehetne visszaállítani a bizalmat a hitelezéssel szemben. A dokumentumban szó esik a deviza, pontosabban az euró alapú jelzálog hitelezés újraindításáról is. Jó ötlet a befektetési alapok létrehozása a bérlakás-rendszerben, amely nem igényelne költségvetési pénzeket, és már rövidtávon is éreztetné a hatását. Jelenleg azonban kétséges, hogy lenne érdeklődés erre a kockázatos befektetési formára.

Fontos, hogy a dokumentum kitüntetetten foglalkozik a bérlakás piac, a bérlakás állomány fejlesztésével, amibe bérlakás-támogatási rendszer illeszkedne - jegyezte meg Borsi László. A szakember is megerősítette: a legjobb esetben is csak középtávon jelentene megoldást az otthonteremtési program, egy-két éven belül biztosan nem. Emiatt az építőipar és az ingatlanpiac sem fog egyhamar erőre kapni az otthonteremtési programnak köszönhetően. (nepszava.hu)
VÍZPARTI JELLEGŰ, PANORÁMÁS, EGYEDI, ÚJ APARTMAN!
VÍZPARTI JELLEGŰ, PANORÁMÁS, EGYEDI, ÚJ APARTMAN!
(Lakás / Új építésű lakás / apartman)
Eladó fagyizó, kávézó, drinkbár
Eladó fagyizó, kávézó, drinkbár
(ELADÓ / Panzió / vendéglátóhely)
noimage
(ELADÓ / Nyaraló)
Balatontól 400 méterre
Balatontól 400 méterre
(Ház / Családi ház)
Panzio, Lovas- Repülõs - Vadász...a BALATONON!
Panzio, Lovas- Repülõs - Vadász...a BALATONON!
(ELADÓ / Panzió / vendéglátóhely)
Nyaraló 10Millió alatt
Nyaraló 10Millió alatt
(ELADÓ / Nyaraló)
telek
telek
(ELADÓ / Telek)