Társoldalaink: Budapest Ingatlan | Szeged Ingatlan | Pécs Ingatlan | Nagykanizsa Ingatlan

BALATONINGATLAN.hu - Eladó balatoni ingatlanok

Késésben az új lakástámogatási program

Email Nyomtat PDF

Késésben az új otthonteremtési és lakástámogatásiprogram. Ígéretével ellentétben jókor késéssel, csak most kezdett egyeztetésekbe a kormány a lakás- és ingatlan piacon tevékenykedő érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel az elhíresült otthonteremtési programjáról.

A napokban hozták nyilvánosságra a bedőlt devizahitelesek egy részének a megmentésére és az otthonteremtésre összeállított kormányzati vitairatot. A szakemberek szerint ezzel a kormány legalább egy évet késett. Tavaly májusban még arról beszéltek a Fidesz politikusai, hogy heteken belül megkezdődnek a szakmai egyeztetések az otthonteremtési programról.

Az otthonteremtési program vitairatát a bankok és ingatlan szakma is üdvözölte. Már önmagát a tényt, hogy végre született valami. A megkérdezett szakértők azonban azt hangsúlyozták, hogy az otthonteremtési programtól közép- és hosszú távon várható eredmény, miközben meg kell teremteni a finom egyensúlyt a kedvező és kedvezőtlen hatási között. Az első Orbán kormány 2000-ben elindított otthonteremtési programja 2003-2005-re érett be, kezdte élénkíteni a piacot, igaz máig ható terhet is rótt a költségvetésre, jelentősen hozzájárulva az államadósság elszabadulásához.

Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke önmagában eredménynek tartja, hogy létrejött a lakáspolitikai tanácsadó testület, amelyben helyet kaptak a szakmai, érdekvédelmi szervezetek is. A szakember úgy vélte, a kormány elvesztegetett egy évet annak ellenére, hogy a két-három legfontosabb teendője közé sorolta az otthonteremtési programot.

A vitairatban, amely még nem a program, egyebek mellett szerepel a fiatalok elő takarékosságának támogatása a lakástakarék-pénztári rendszer-, a lakásépítés-, a beruházások- és egy zöld fejlesztési alap létrehozásának támogatása, a megfelelő jogszabályi környezet megteremtése, az építőanyagokra, valamint az ingatlanok adás-vételére kirótt áfa csökkentése.

Borsi úgy vélte, már az is pozitív visszhangot keltett az ágazat szereplői körében, hogy legalább valamilyen irányt megfogalmaz a tervezet. A dokumentumban megjelölték a program költségvetési vonzatait is. Ez egyébként kényes pontja a vitairatnak, hiszen egyelőre nem igen látni, honnan vennék a forrásokat a kamat- és hiteltámogatásra, garanciára, vagy éppen az áfa csökkentésre, amely jelentős bevételkiesést okozna az államkasszának.

Az mindenképpen jó elképzelés, hogy a kormánynak szándéka újra lendületet adni a hitelpiacnak, és arra is megoldást keresnek, hogyan lehetne visszaállítani a bizalmat a hitelezéssel szemben. A dokumentumban szó esik a deviza, pontosabban az euró alapú jelzálog hitelezés újraindításáról is. Jó ötlet a befektetési alapok létrehozása a bérlakás-rendszerben, amely nem igényelne költségvetési pénzeket, és már rövidtávon is éreztetné a hatását. Jelenleg azonban kétséges, hogy lenne érdeklődés erre a kockázatos befektetési formára.

Fontos, hogy a dokumentum kitüntetetten foglalkozik a bérlakás piac, a bérlakás állomány fejlesztésével, amibe bérlakás-támogatási rendszer illeszkedne - jegyezte meg Borsi László. A szakember is megerősítette: a legjobb esetben is csak középtávon jelentene megoldást az otthonteremtési program, egy-két éven belül biztosan nem. Emiatt az építőipar és az ingatlanpiac sem fog egyhamar erőre kapni az otthonteremtési programnak köszönhetően. (nepszava.hu)
noimage
eladó üdülõ apartmanok
(Lakás / Új építésű lakás / apartman)
eladó ipari ingatlan Szolnok
eladó ipari ingatlan Szolnok
(ELADÓ / Ingatlan szolgáltatás)
noimage
Közvetlen vízparti szálloda eladó
(ELADÓ / Panzió / vendéglátóhely)
Igényes vízparti lakás Siófok Ezüstpartján!
Igényes vízparti lakás Siófok Ezüstpartján!
(Lakás / Új építésű lakás / apartman)
keszthelyi FELÚJÍTOTT TÉGLA LAKÁS
keszthelyi FELÚJÍTOTT TÉGLA LAKÁS
(Lakás / Tégla építésű lakás)
noimage
yNYIljAMOBtiHFEkYJ
(Ház / Családi ház)