Társoldalaink: Budapest Ingatlan | Szeged Ingatlan | Pécs Ingatlan | Nagykanizsa Ingatlan

BALATONINGATLAN.hu - Eladó balatoni ingatlanok

Végre megindult a fordulat a magyarországi beruházásoknál

Email Nyomtat PDF

Végre megindult a fordulat a magyarországi beruházásoknál. A vártnál kevésbé csökkent az első negyedévben a beruházások volumene az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy látják, elérkezett a fordulópont a beruházásoknál, és az év hátralévő részében már fokozódó bővülésre lehet számítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az adatok azt mutatják, megindult a fordulat a gazdaságban.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden azt közölte, hogy az első negyedévben a beruházások volumene 1,1 százalékkal mérséklődött 2010 első negyedévéhez képest, az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított volumenindex szerint viszont 1,7 százalékkal emelkedett.
Az elemzők 3 százalékos éves visszaesést vártak.
Az NGM közleményében azt írta, hogy megindult a fordulat a gazdaságban: 1,7 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági beruházások volumene az előző negyedévhez képest, amire utoljára 2007 negyedik negyedévében volt példa. Hozzáteszik: dinamikusan, 38,4 százalékkal bővült a feldolgozóipari beruházások volumene, ami az exportorientált gazdasági növekedés gyorsulásának alapjait teremti meg.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy fogalmazott, az összetételt tekintve nem okoztak meglepetést az adatok. Mint mondta, számítani lehetett a feldolgozóipari beruházások robosztus növekedésére, amely továbbra is húzni fogja az összberuházások eredményét. Hozzátette: önmagában a Mercedes beruházása is érdemben javította az adatokat, az Audi és az Opel fejlesztése pedig ezt még fokozni fogja.
Az elemző szerint az sem meglepő, hogy a lakásberuházások volumene csökkent, úgy vélte, ez még nem érte el mélypontját.
A többi ágazat vegyesen alakult - mondta Suppan Gergely, aki kiemelte a szállítási beruházásokat, amelyek szerinte jövőre kaphatnak lendületet. Külön szólt a telekommunikációs beruházásokról, szerinte a nyár elején itt is fordulat következhet be. Emlékeztetett arra, hogy mindhárom mobilszolgáltató társaság bejelentette már, hogy hálózatfejlesztésbe kezd még az idén.
A TakarékBank elemzője arra számít, hogy az idén a beruházások 2,5-3,0 százalékkal bővülnek.
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a számok nagyjából megfeleltek várakozásaiknak. Kiemelte: az a kettősség, amely az egész gazdaságot jellemzi, miszerint az export jól termel, a belgazdaság pedig még gyengélkedik, a beruházás statisztikájában is megfigyelhető. A szakértő arra számít, hogy az építési beruházások lassan megindulnak, míg a járműberuházások robosztus növekedése lassulni fog.
Előrejelzése szerint enyhe növekedés indulhat el a beruházásokban, és az idei évben az állóeszköz-felhalmozás 2 százalékkal bővül.
Az NGM szerint bár az előző év azonos időszakához képest visszaesés figyelhető meg, a csökkenés mértéke 2008 első negyedéve óta a legkisebb, ami a gazdasági fordulatot jelzi.
Az egyértelműen kedvező tendencia nagyrészt a feldolgozóipar gyorsuló ütemű beruházásainak köszönhető. A felfutó külső kereslet, illetve egyes nagyberuházások miatt az exportorientált alágak többségében bővülés tapasztalható - olvasható a minisztérium közleményében. A tárca kiemelte az oktatási beruházások EU-támogatásoknak köszönhető rendkívül dinamikus, 54,7 százalékos, illetve az energiaszektor közel 40 százalékos volumennövekedését. A lakásépítések erőteljes visszaesése miatt ugyanakkor az ingatlanügyletek beruházásai továbbra is csökkennek - teszik hozzá.
Jóllehet az építési beruházások az első negyedévben is visszaestek, a gép- és berendezés beruházások 2008 harmadik negyedéve óta először bővültek, ami főként a feldolgozóipari beruházások impozáns mértékű növekedésére vezethető vissza.
A dinamikusan bővülő feldolgozóipari beruházások mentén létrejövő kapacitások fokozatos termelésbe állítása nagymértékben elősegítheti az exportorientált gazdasági növekedés gyorsulását az év második felétől - véli az NGM. (MTI)
A nyugalom szigete!
A nyugalom szigete!
(ELADÓ / Nyaraló)
Balaton-felvidék
Balaton-felvidék
(ELADÓ / Egyéb ingatlan)
Badacsonytomaji ingatlan
Badacsonytomaji ingatlan
(ELADÓ / Ipari ingatlan)
noimage
vAzApJpVLqKFPAHGkt
(ELADÓ / Telek)
Eladó borozó!
Eladó borozó!
(ELADÓ / Panzió / vendéglátóhely)
eladó lakás
eladó lakás
(Lakás / Tégla építésű lakás)
Eladó Családi ház
Eladó Családi ház
(Ház / Családi ház)
LUXUSLAKÁS közvetlen balatonparti kertkapcsolattal, saját we
LUXUSLAKÁS közvetlen balatonparti kertkapcsolattal, saját we
(Lakás / Új építésű lakás / apartman)
Keszthelyi cirkós
Keszthelyi cirkós
(Lakás / Tégla építésű lakás)